Mökkielämää

Mökillä on mukavaa. Sunnuntaina petiä korjatessamme päätimme olla ottamatta lakanoita irti petivaatteista, koska "kyllä me vielä tullaan ainaki yheks yöks". Jospa vielä parin viikon päästä olisi mukavan kuivaa.





Mökillä parasta on se, että pääsee ulos sekunnissa, eikä tarvitse yhtään miettiä, mitä on päällä. Villapaita, T-paita, pelkkä pyyhe; tohvelit, lenkkarit, paljaat jalat (mikä kyllä nyt alkaa jo tuntua vähän ilkeälle). Säätilan pienimmätkin vaihtelut näkee jatkuvasti isoista tuvan ikkunoista, ja jos miettii päivän lämpötilaa, niin eikun tuvan ovi auki ja haistelemaan. Myös vihreän luonnon ympäröimänä olo on totisesti (nyt tulee ärsyttävä sana) voimaannuttavaa.

Edes ulkohuussissa käyminen ei haittaa. Ainakaan paljoa. Yöpissiminen on kyllä tosi rasittavaa; viimekin viikonloppuna valvoin yöllä tunnin sen jälkeen, kun olin kyykynnyt pusikossa. Ensin täytyy räväyttää silmät ammolleen pimeässä, että löytää ovelle, sitten pukea kengät, vetää muutaman kerran henkeä ja ajatella kaikkea muuta kuin American Horror Storyn kakkos-seasonin tunnaria (joka piti aina kelata kun pelotti niin paljon, mutta joka piti ihan itseään kiduttaakseen katsoa niin monta kertaa, että se varmasti jäi mieleen), katsella ulkona kuistin valoa eikä pimeään pusikkoon, ja kyykkiä niin atleettisesti, että se käy reisien pikatreenistä. Vähemmästäkin herää. Vitjan yöpissi!

Mökkeilyn parhaimpia puolia on tietysti myös rantasauna, jota en voi hehkuttaa tarpeeksi. Puolenkin tunnin hetki puulämmitteisessä, aidossa suomalaisessa mökkisaunassa on arjen luksusta kaikessa rouheudessaan ja alkeellisuudessaan. Tukka jää aina likaisen tuntuiseksi, kun sitä ei saa huuhdottua kunnolla, mutta mitäpä tuosta! Se saa kuitenkin puun- ja savuntuoksuisen vivahteen ja pehmeyden, jota ei saa kotona, vaikka mitä vetelisi kuontaloonsa. Saunareissun tietenkin kruunaa dippaus järveen (viime viikkoina ei ole voinut enää puhua uimisesta). (Ja vau - tänä vuonna on päässyt järveen viiden eri kuukauden aikana!)

Ensi talvena aion kokeilla avantouimista.

Loistavaan mökkiviikonloppuun kuuluu myös pelailu (omia ikisuosikkejamme ovat risti-seiska, Yatzy ja Trivial Pursuit), herkullinen ruoka (grillikausi alkaa taas olla ohi, nyyh!) ja maantie- /metsälenkit. Ensi kerralla pääsee ehkä myös haravoimaan. Hyötyliikuntaa hauskimmillaan!

Täydelliseen syys-skenaarioon kuuluisi värikkään pihan haravointi Maalaisunelma -lehden sivuilta kopioidussa paksussa neuleessa ja tyylikkäissä, pitkävartisissa kumisaappaissa, poriseva Burgundinpata uunissa, omenapiirakka leivinuunissa ja kuuma kaakao termarissa. Älkäätte ihmetelkö, jos postaan myöhemmin jotain tällaista, saatan hyvinkin toteuttaa ainakin osan tästä mielikuvasta. (Niin, kaiken muun paitsi tuon padan. Voi hitsit miten hyvää burgundinpataa puolisoni täti kokkasi muutama viikko sitten, juurikin möksällä. Pakko pyytää ohje ja harjoitella. Sillä kyllähän hyvä vaimo pataruuat taitaa! PS. Ylläni ei todennäköisesti ole maalaisunelmaa henkivä neule, vaan reikäinen, vanha ja mukava neule. Plus mummon vanhat kumisaappaat.)

Mulla on ihan hirvee ikävä Maalaisunelma -lehteä! Miksi, miksi se lopetettiin?? Se oli täydellinen. Onneksi on muutama vanha numero tallella. Mutta ei se oo sama :(

Mitä herkkuja sinä tykkäät kokkailla syksyllä? Kommentoi alle; pistetään hyvä kiertämään. (Minä pyydän sen padan ohjeen ja paljastan sitten teillekin.) Mutta yksi ihan mahtava (ja superhelppo) kylmän päivän lohturuoka, joka sopii myös karppaajalle, tulee tässä:

Samettinen kaalikeitto

  • 400g naudan paistijauhelihaa (myös härän-/ karitsanjauheliha on oiva valinta)
  • Valkoista kaalia maun mukaan, itse pistän arviolta noin 300g
  • Sipulia
  • Paljon valkosipulia murskattuna
  • Paprikaa (vihreää, keltaista, punaista, oranssia...)
  • Punaista chiliä (olenpa joskus laittanut ihan jalapenojakin)
  • 1 prk kolmen juuston kermaa
  • Vettä
  • Mieluisia mausteita, esim. mustapippuria, suolaa, paprika- ja chilijauhetta
Kasvikset paistetaan pannulla niin, että ne saa väriä ja pehmenee sopivasti (ruskettunut kaali on niin hyvää!). Jauheliha paistetaan toisella pannulla kypsäksi. Kaikki isketään isoon kattilaan, ja kiehutellaan veden ja kerman kanssa niin, että porisee ja kuplii. Vettä laitan ehkä puolisen litraa, mutta keiton laihuushan on tekijän käsissä :) Maista ennen tarjoilua (joskus vettä lisätessä unohtaa lisätä myös suolaa).

Täydellistä valkosipulipatongin tai vaikka pesto-mozzarellaleipien (=ranskanleipä + oliiviöljy + pesto + mozzarella, paistetaan uunissa kunnes juusto kuplii) kera.

Valitse juomaksi joku täyteläinen ja "paksu" punaviini, esim. Yellow Tail Shiraz.

Voi ei, miksi tätä kirjoittaessa pitää olla paastopäivä?


Kommentit

Näistä lukijani tykkäsivät