Sealed with a kiss

Meillä vietettiin ystävänpäivää jo eilen, koska teen tänään iltavuoroa.


Minusta on aina ollut hassua, että muualla maailmalla tämä päivä on vuoden romanttisin, rakastavaisten päivä, ja täällä (vaatimattomassa en-puhu-enkä-pussaa-) Suomessa vietetään kainosti "ystävänpäivää".

Nuorempana ja sinkkuna tämä oli enemmän kuin jees. Eikä siinä ole mitään vikaa vieläkään! Itse asiassa minusta on paljon parempi, että nimike on "ystävänpäivä"; se on paljon laajempi käsite, eikä pääpaino ole vain romanttisen parisuhteen muistamisessa. Silti mietityttää, että miksi tämä "rakkauden päivä" koettiin tarpeelliseksi muuttaa suomalaisille "ystävänpäiväksi".

Jospa se oli siksi, että muistettaisiin seuraava:

Parisuhdepäivä on joka päivä!

Ystävänpäiväkin voi toki olla joka päivä.
Ystäviä ei kuitenkaan ole vaarallista muistaa hieman harvemminkin.
Parisuhde sen sijaan kaipaa huomiota joka ikinen päivä.

Eivätkä toki ystävänpäivä ja rakastavaisten päivä kumoa toisiaan. Niin lässyltä kun se kuulostaakin, niin kyllä me, samaa kotiovea käyttävät, olemme toistemme parhaimmat ystävät.

Ystävän- ja rakkauden päivän kunniaksi päätin listata muutamia loistavia rakkauselokuvia sekä muutaman oivan rakkauskipaleen.
Suosittelen illankuluksi, jos ei ole jo muita suunnitelmia (pussailla voi myös kahdenkeskistä levyraatia pidettäessä. Pusun laatu toisaalta saattaa vaikuttaa biisin arvosanaan).

Kutkuttavan ihania ja pakahduttavia rakkauselokuvia meikäläisen makuun:

1. The Notebook - Ryan Gosling ja Rachel McAdams 40-luvun South Carolinassa. Enough said.
2. Uneton Seattlessa - Klassikko. Olen nähnyt tämän elokuvan valehtelematta noin 20 kertaa. Ihana musiikki, 90-luvun valkokankaat lemmikit Tomppa Hanks ja Meg Ryan (ennen naamankiristyksiä).
3. Pretty Woman - Tämän elokuvan jälkeen jokainen nainen uskoo onnellisiin loppuihin. Rouhean komea Richard Gere ja Julia Robertsin uskomaton tukka.
4. Titanic - Noh, kaikki tietää miten ihana tää on. Leonardon ja Katen on-screen-chemistry ei ole kärsinyt vuosien saatossa pätkääkään. Tiedättehän sen tunteen, kun katsotte jonkun lapsena nähdyn elokuvan aikuisena ja tajuatte, että näyttelijät on ihan keskikertaisia ja juonikin ontuu? Ei Titanicissa!
5. Moulin Rouge! - Tämä menee TOP kolmoseen, mitä tulee romanttisuuteen. Tätä suosittelen mieluummin ystävän kanssa jaettavaksi; varatkaa molemmille oma vessapaperirulla, peskää meikit ennen elokuvan aloittamista ja jos asutte kerrostalossa niin laittakaa käytävään ilmoitus, että "Itkubileet asunnossa 23 tänään klo 20 - valitamme jo etukäteen syntyvää meteliä". Tämä on oikeasti semmoinen "räkä-poskella-silmät-turvoksissa-ääneen-itkemis-elokuva". Ihan alusta ihan loppuun. En suosittele katsottavaksi, jos sydän on juuri särkynyt tai olet muuten heikoilla jäillä.
6. Celeste & Jesse forever - Sopii katsottavaksi kumppanin kanssa. Opettaa arvostamaan parisuhdetta entistä enemmän. Oiva muistutus siitä, ettei toista saa ikinä ottaa itsestäänselvyytenä. Superhauska ja pakahduttava kertomus ihanien ja kauniiden näyttelijöiden tähdittämänä.
7. Kaikki Disney-elokuvat - Varsinkin Lumikki, Tuhkimo, Prinsessa Ruusunen ja Aladdin. Hauskoja, ihastuttavia ja onnellisia satuja. Originaaliversioissa lisäksi laulut ihan superluokkaa. Jäävät päähän soimaan.
8. Midnight in Paris - Ihanaa musiikkia, ihanat näyttelijät, ihana Pariisi. Woody Allenille tunnusomaisia piirteitä koko elokuva täynnä; neuroottisuutta, henkilöhahmojen eriskummallisuutta ja tunteidenpaloa, upeaa kaupunkikuvausta ja pitkäksi aikaa hyvän mielen jättävää tunnelmaa.
9. Hiljaiset sillat - Sydäntä särkevän koskettava kuvaus rakastumisesta ja luopumisesta. Jos pääosassa on Meryl Streep, ja ohjaajana sekä vastanäyttelijänä Clint Eastwood, niin ei voi paljon vikaan mennä.
10. Rakastunut Shakespeare - Mielettömän komea Joseph "Ralphin veli" Fiennes sekä eteerisen suloinen Gwyneth Paltrow korseteissa ja sukkahousuissa. Kiellettyä rakkautta, salaisia suudelmia ja tarina, joka ikuisen romantikon puolesta saa olla tositapahtumiin perustuva, sekä inspiraatio Shakespearen "Romeo & Julia" -klassikolle.

Rakkauden levyraati
(Varoitus: tosi mushy-mushy):

1. Lifehouse - Everything
2. Daniel Bedinfield - If you´re not the one
3. Christina Perry - A Thousand Years
4. Staind - Zoe Jane (kertoo isän rakkaudesta tyttäreen, mutta rakkauslaulu kuitenkin)
5. Sarah Bareilles & Ingrid Michaelson - Winter Song
6. Andy Williams - Moon River
7. Ellie Goulding - Your Song (toisia koskettanee enemmän Elton Johnin alkuperäisversio)
8. Lana del Rey - Young and Beautiful (Tämä oli meidän hää-slovari!)
9. Goo Goo Dolls - Iris
10. 3 Doors Down - Here without you

Rakkaudentäyteistä ystävänpäivää!




Kommentit

Näistä lukijani tykkäsivät